Sivut

maanantai 6. tammikuuta 2014

Harmaata

Harmaata, se on melko kuvaava sana tälle hetkelle ja viimeiselle 1,5 kuukaudelle.

Tiedätkö sen fiiliksen, kun olet kone? Teet kaiken ja pystyt lähes kaikkeen. Keskiverto on kirosana ja kaikessa on loistettava ja pärjättävä. Mikä on sitäkin hienompaa? Se fiilis, kun pystyt toteuttamaan tuota ajatusmallia ja vieläpä kohtuullisilla tuloksilla. Se fiilis oli itsellänikin hetken aikaa. Koko ajan mennään mielettömällä hurmiolla ja joka suuntaan. Fiilis on loistava, onnistumisia tulee, epäonnistumiset pystyy pyyhkimään pois. Mennään siellä aallon harjalla täysiä ulappaa kohti. Parhaimmillaan se oli tuota.

Ajatukset ovat menneet liian useasti näin: Noniin huomenna on taas koulua. Ai niin täytyy muistaa tehdä eväät. Niin ja kaupasta täytyy hakea ruokaa. Ai niin täytyy vastata niihin sähköposteihin ja laittaa kyselyä mahdollisista sponsoreista sille ja sille firmalle. Opinnäytetyö… sillekin pitäisi saada se toimeksiantaja. OLYMPIALAISET… niihin on enää 2,5 vuotta, 2,5 vuotta aikaa pudottaa ajasta se… noh, paljon. Niin ja täytyy soittaa sille toiselle tyypille. Millos muuten se juna Helsinkiin lähtee? Aivan koulun esseeraja on viikon päästä, täytyy lukea kolme kirjaa ja tehdä niistä esseet. Niin joo ja hieronta täytyy varata, samoin se asiakastapaaminen. Nyt olen jäänyt tuosta 60 opintopisteen vuositahdista. Täytyy varmaan taas skarpata. Täytyisi muuten nähdä kavereitakin jossain kohtaa. Kisakausi alkaa tammikuun lopulla, ehkä tänä vuonna sitä kehitystä oikeasti jo tulee niissä kisoissakin? Ai niin unohdin lähettää ne sopimukset eteenpäin, vai unohdinko? Laskut pitää muuten maksaa. Hmm.. tili näyttää vähän huonolta. Juu ja blogiakin täytyy kirjoittaa ja ottaa kuvia, kukahan ne ottaisi? Niin ja treenit ovat huomenna. Täytyy muuten selvittää, että miten sinne pääsee ja milloin ne ovat. PÖLYÄ NURKASSA, pitää imuroida.

Tee enemmän, tee kovempaa, tee paremmin, ole POSITIIVINEN! Mene, tee, paina, hymyile, tee, mene, suorita, onnistu.

Nyt näin jälkiviisaana on helppo huomata, että ehkä tuossa jossain kohtaa tekemisen määrä ja se oma mentaliteetti karkasi käsistä. Toki siinä on toinenkin ongelma: tuossa listassa on liian vähän niitä asioita, mitä voisi oikeasti karsia. Amerikasta palaamisen jälkeen on ollut melko haastavaa. Oikeastaan haastava on lievä sana kuvaamaan kokonaisuutta. Kontrasti oli valtava. Siellä sai keskittyä urheiluun, murheita ei ollut, kouluhommia tein todella vähän. Elämä oli yhtä treeniä, lepoa, uusia juttuja ja mukavia ihmisiä. Stressi? Mitä se on?

Sitten tuli paluu Suomeen. Koulu, tuo paikka, missä voi tehdä niitä muita kivoja juttuja ja unohtaa urheilut, ei enää ollutkaan se sama paikka, kuin viime keväänä. Sinne oli raskasta mennä ja ilmapiiri oli huono. Siitä tuli pakkopullaa, jotain mitä piti tehdä, jotta sai sen vajaan 300€ kuussa tilille. Aikarajat painoivat päälle ja paineita alkoi tulla.  Rahaa on taottava, tulosta tultava. ”Panosta enemmän.” Tämä kuului muilta ja se sama asia kuului myös sieltä omasta päästä. Minä olen minä. Minä pystyn isoihin asioihin ja niitä minulta odotetaankin. Eikö?

Kotonakin ahdisti. Kaikki viisituhatta miljoonaa asiaa, mitä pitäisi tehdä, tuijottivat suoraan silmiin. Kotona ahdisti melkein koko ajan. Liikaa tehtävää, liian vähän aikaa ja sitäkin vähemmän energiaa niiden asioiden tekemiseen. ”Tänään menen aikaisin nukkumaan.” Kello on yksitoista… kaksitoista… puoli yksi… kello oli kaksi yöllä jo jonkin aikaa sitten. Uni tulee jossain kohtaa, mutta kello soi aamulla 6:40. Nyt mennään kouluun. Väsyttää koko päivän, tahdon nukkua, aivot eivät toimi, en ole hereillä. Tänään varmasti se uni tulee, koska olen niin väsynyt. Makaan uupuneena sängyssä ja kello lyö taas yksi yöllä. Pian taas kello soi. Kännykässä vilkkuu 6:40. Sama kuvio toistuu. Tänään teen jotain asialle, otan illalla melatoniin, yhden, kaksi… viisi. Kello lyö kaksi yöllä.

Treenit menevät unessa. Sumupeitto peittää kaikkea. Hallilla on ihan mukavaa, mutta olen väsynyt. Teen mitä käsketään, mutta en juuri itse ajattele. Kropassa ei tunnu hyvältä, mutta tässä vaiheessa se menee varmasti tuon univelan piikkiin. Kyllä se tästä pikku hiljaa paranee, sen on parannuttava. Huomenna teen yksin oman palauttavan treenin. Päätän treenin alussa, että teen tunnin. Nyt on tehty 59 minuuttia 40 sekuntia. Loppuisikohan se jo? 59:45…59:50… 59:55 ja vihdoin 5, 4, 3, 2, 1, huh. Lähden kotiin. Muutama viikko menee. Treenit eivät enää kulje. Jään tavoiteajoista kauas. Yritän kovempaa, silti jään niistä. Juoksut ovat todella raskaita, myös sellaiset, joiden ei kuuluisi olla. Kroppakaan ei näytä samalta kuin Amerikassa. OHO, puntari näyttää 66kg! ”Mistä tää 5kg on tullut?” Ei se ruokakaan juuri ole maittanut.

Sitten tuli se perjantaiaamu. Kyllä siellä itse kaivamassani kuopassa oltiin jo melko pitkällä. Heräsin aamulla kellon soittoon. En jaksa nousta, en vain jaksa nousta. Treenit alkavat 2 tunnin päästä. Pitäisi syödä. Maha kurnii, en jaksa nousta. Tekee mieli vain käpertyä peiton alle ja jäädä sinne nyyhkyttämään. Sitten tein ensimmäisen oikean päätöksen pitkään aikaan. Valmentajalle meni ilmoitus, että en pysty treenaamaan. Nyt on pakko levätä ja ottaa sitä omaa aikaa. Pää on hajoamassa kovalla kädellä ja kroppa on alkanut jo pistämään kapuloita rattaisiin. Nyt on pidettävä tauko. Tämä päätös syntyi kolme viikkoa sitten.

Tekohymy, sen jalontaidon olen opetellut hyvin. Apua tuolla menee tuttuja, toivottavasti he eivät huomaa minua. En jaksa esittää, että kaikki on hyvin. He huomaavat minut. Kysyn: ”Mitä kuuluu?” En kuitenkaan kuuntele. En jaksa keskittyä, mikään ei kiinnosta, en jaksa. Kaveri kysyy, miten meni eilen? Sanon etten muista. Mitä eilen tapahtui? Hän muistuttaa minua. Ai niin joo kävin kaverilla viettämässä porukalla laatuaikaa, unohdin.

Mistä tämä on tullut? Miten voi olla näin paha olla. Miksi? Mikä mua vaivaa?

Tätä olen nyt pohtinut hetken aikaa. Miten voi kaikki murentua näin nopeasti ja näin kokonaisvaltaisesti? Mikä voi aiheuttaa näin täydellisen pahan olon? Sitten se alkoi valjeta. Urheilu.

Kyllä, elämässä on nyt ollut liikaa. Liian paljon kaikkea uutta, ihmeellistä ja jännää. Koulu ja yrityksen pyörittäminen on ihanaa. Siellä koulun puolella on tullut paljon onnistumisen tunteita, mitä urheilussa ei aina ole saanut. Koulussa on mennyt hyvin. Fiilis on ollut loistava, niin kauan kunnes se ei enää ollutkaan. Viime aikoina se on ollut kaukana ihanasta. Ihmissuhteet, noh sanotaanko, että sielläkin on haasteita. Nämä kaksi tukipilaria alkoivat horjua rajusti. Eivät kai ne kuitenkaan yksinään saa tällaista oloa aikaiseksi? Sitten tuli se Ahaa–elämys. Mikään muu, kuin urheilu ei saa tällaista oloa. Vihdoin ne omat ajatukset alkoivat pulppuamaan siltäkin rintamalta.

Mitä jos tämä on tässä? Mitä jos minusta ei vain ole sellaiseksi urheilijaksi, mikä tahdon olla? Kehitystä ei ole tullut paljoa viimeiseen 4 vuoteen. Joku ulkopuolinen on niinkin ystävällinen, että huomauttaa siitä. Miksi en kehity, miksi tämä ei toimi?  Olympialaiset, olympialaiset, olympialaiset. Niihin on enää 2,5 vuotta. Sinne on PAKKO päästä! Pakko, pakko, pakko. Sairastuin viikoksi, paniikki. Tämä on viikko pois treenistä. Viikko, minkä muut harjoittelevat ja itse vain makaan. Tulosta on tultava, sitä on pakko tulla. Kaikki katsovat, kaikki odottavat. Nyt on onnistuttava, nyt, vihdoinkin, aina.

Eräs henkinen valmentaja sanoi televisiossa, että suomalaisen urheilun yksi suurin ongelma on pelko. Ajattelin: ”Jessus mitä p******.”  En ymmärtänyt. Nyt ymmärrän.  Minua pelotti todella paljon, pelottaa välillä edelleen. Minun täytyy menestyä, minun on oltava parempi, mitä olen tällä hetkellä. Annan kaikkeni, yritän parhaani. Ei ole tähän asti riittänyt. Paineet ovat kovat, niin siellä pään sisällä sekä sen ulkopuolella. ”Tavoitteesi on siellä olympialaisissa, sinne on päästävä, sitä sinulta odotetaan. Et kai ole epäonnistuja? Et sinä sinne kuitenkaan pääse.” Niinpä, unelmani on juosta olympialaisissa, sinne on päästävä… tahdon sinne, yritän sinne, PAKKO PÄÄSTÄ. En minä sinne kuitenkaan pääse, minusta ei ole tähän. Väsyttää.

Pää ei ole tällä hetkellä kunnossa. Paineet ovat liian kovat ja olo on paha. Urheilu on suorittamista, kellon kyttäämistä. Aikarajoja on jatkuvasti, ikää tulee, kilpailut lähenevät, omat ajat eivät kehity sellaiseen tahtiin, kuin niiden pitäisi. Paniikin tuntua on ilmassa. Usko omaan itseeni ja tekemiseen on hakusessa, kaikilla rintamilla.

Melodramaattista? Ehkä. Kaikki eivät ymmärrä, kaikkien ei tarvitse, vain minun tarvitsee. Kaikesta huolimatta tuota se kuitenkin on hetken aikaa jo ollut. Onnekseni se mikä nopeasti tulee, yleensä myös nopeasti lähtee. Nyt on aika selkeyttää sitä omaa päätä. Tehtävä suunnitelma. Sinkoilun paikasta toiseen on loputtava. Nyt lepään, syöminen on saatava kuntoon, samoin nukkuminen ja se oikea hymy sinne huulille. Ei huolta, se on siellä jo muutamaan kertaan ollutkin. Paineet pitää saada pois. Miksi minä teen mitään? Itseäni varten. Itselleni ja vain itselleni. En minä elä muita ihmisiä ja heidän odotuksiaan varten. Juoksen, koska rakastan sitä. Se on kuka minä olen. Eihän tässä ole mitään järkeä jos teen vapaaehtoisesti asiaa, mikä tuo stressiä ja ahdistusta elämään. Ihan aikuisten oikeasti, ei tässä asiat kuitenkaan ihan niin huonosti ole vaikka siltä ne tuntuvatkin.

 Urheilun on oltava ihanaa. Elämän on oltava ihanaa. Urheilu on ihanaa. Sen ihanuutta täytyy nyt vain muistutella ja sen löydyttyä, pitää se mielessä. Sitä haetaan. Ei ole pienintäkään epäilystä, että se fiilis ei sieltä tulisi. Nyt vain hetkellisesti meni kaikki yli, kaikkea oli liikaa ja energiaa liian vähän. Täytyy suunnitella, priorisoida lisää ja tehdä muutoksia asioissa. Ne voivat olla isoja tai pieniä, en vielä osaa sanoa, koska se suuri kuva ei ole ihan selkeänä. Vielä on levättävä hetki ja treenit on alotettava rauhallisesti. Kisoja katsellaan sitten kesällä.

Sen verran on kuitenkin sanottava, että tuossa tuota leijonien tuuletusta katsellessa tuli taas se pieni kipinä tuolla päässä: Perkele, tota mäkin tahdon.


116 kommenttia:

  1. Nostan hattua sulle, tämä oli tosi rohkea teksti! On huikeaa, että osaat ja uskallat kirjoittaa asioista juuri sillä tavalla, kuin tunnet niiden olevan.

    Paljon voimia ja tsemppiä tulevaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tän kanssa kyllä oikeesti jännitti, Kirjotin tän jo jonkin aikaa sitten valmiiksi, tänään uskalsin julkasta.

      Poista
  2. Uskomattoman rohkea kirjoitus. Arvostan.
    Tuhatmäärin tsemppiä, uskoa ja hymyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kyllä se hymykin on jo muutamaan kertaan näkyny, tosin sais silti kymmenkertaistua se määrä, mutta pikku hiljaa.

      Poista
  3. Mun iskä sanoi aina, että tulokset tulee jos on tullakseen. Teet vaan parhaasi, se riittää aina. Tsemppiä sulle, Noora! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä noi munkin vanhemmat hokee :P Ei se aina vaan pysy mielessä. Kiitos tsempistä :)

      Poista
  4. Tsemppiä "Tampereen tärrä" =D
    Kyllä se siitä taas lähtee ku saat palikat järjesteltyä oikeisiin paikkoihin.
    Voimia kovasti paljon!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kyl tää tästä :) Pikku hiljaa taas.

      Poista
  5. Tsemppiä ja voimia kovasti! Pieni askel ja pala kerrallaan, sillä ne solmut aukeavat ajan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja jep, nyt rauhaksiin, ensin lepoo ja sitten maltilla liikkeelle kaiken kanssa.

      Poista
  6. Älyttömän upea teksti! Teit aivan oikein ja rohkeen päätösen kun päätit pitää taukoa. Toivon että se hymy sieltä palaa, ja palaahan se!. Ottaa aikansa mutta ihan varmasti palaa :). Todella paljon tsemppiä jatkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Vähän ehkä turhaan pitkitin ton tauon kanssa, mutta onneks nyt tajusin sentään, että nyt on levättävä. Hallikaudesta vielä jossain kohtaa haaveilin, mutta tuli muun muassa kommenttia: "Ootko sä hullu" :P Jäi sekin kyllä si loppujen lopuks ihan suosiolla pois.

      Poista
  7. Tsemppiä Noora. Nautinnon kautta ja rennosti hyvä tulee! Oot rohkea mimmi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja noin kyllä pyrinkin, sitten kun jatkuu, menemään: nautiskellen ja rennosti :)

      Poista
  8. Moni asia kuulostaa kovin tutulta.. Mutta usko tai älä, MINÄKIN oon päässy siitä pahimmasta suorittamisesta jo irti ja voin kertoo, että asiat on alkanu näyttää paljon valoisammilta. Leuka ylös ja rennommalla mielellä eteenpäin, niin kyllä se aito Nooran hymykin sieltä taas palaa <3

    VastaaPoista
  9. Todella hyvä teksti :), vaikken huippu-urheilija ookkaan niin löysin kyllä paljon samaistumisen kohteita. Tsemppiä ja menestystä! Uskon että tulet kyllä onnistumaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Joo eihän tuo järkyttävä suorittaminen, stressi ja paineet pelkästään rajoitu urheilun maailmaan. Toivottavasti joku ehkä osaa tunnistaa noita oloja jo vähän ennen tätä tilaa, mihin itse menin.

      Poista
  10. Kuulostaa valitettavan tutulta. Hienoa, että olet avannut näin henkilökohtaista asiaa. Suomessa on "pärjäämisen kulttuuri" -on pakko jaksaa ja nähdä koko ajan niitä positiivisia puolia (vaikka niin naiivilta kuin se tuntuukin). Pärjäämisellä ei saavuteta mitään, pärjääminen vie valon ja ilon elämästä. Pärjääminen on takka ja velvoite, josta puuttuu tekemisen palo ja intohimo.
    Itse olen kamppaillut samojen ongelmien kanssa. Olen sinua reilusti vanhempi ja omassa sirkuksessani pyörii työ, perhe, koira, omat projektit ja urheilu.
    Itsekin etsin usein tietä ulos suorittamisen ja pärjäämisen paineen alta. En osaa neuvoja antaa, mutta selkeästi olet oikealla tiellä! Suurten kannustusten saattelemana toivotan oikein menestyksekästä vuotta ja pitkää, ONNELLISTA ja tunteenpaloa sisältävää urheilu-uraa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä samaa mieltä ja muutenkin suorittamista odotetaan ja se tuntuu olevan melko normaalia. Täytyy monessa menestyä ja nimenomaan pärjätä. Sitten harvemmin se ihminen itse tuota ajatusmallia ainakaan omilla odotuksillaan helpottaa.

      Ei aina tarvitse olla vastauksia ja neuvoja. Kyllä ihan nuo ystävälliset sanat ovat enemmän kuin riittävät, kiitos :)

      Poista
  11. Tsemppiä Noora! Olen käynyt itse lähes samanlaisen rääkin, opiskelu, työ, urheilu. Olin myös Jenkeissä treenaamassa viime kesän, joka paljon vaikutti tuohon, omana suurimpana ongelmana oli järkyttävä treenimäärien nosto joka johti ylirasitukseen, josta vieläkin toivun ja pitkään ihmetytti että mikäs siinä on kun kaveri on ihan maailman huippujen tasolla fyysisesti, mutta luistin ei kulje. Lähes samoja ajatuksia luen tästä tekstistä kuin joita olen miettinyt ja pyöritellyt itse viimeiset neljä kuukautta, mutta nyt viimein jotain tapahtui ja kroppa ja fiilikset on taas nousujohteessa, urheilusta taas jopa nauttii.
    Rohkeutta ja tsemppiä ja itsellä ainakin auttoi se oivallus, että tässä hetkessä, ei ole pakko vielä olla maailman paras. Sinne pääsee kun kaikki perusasiat on kunnossa. Nukkuminen ja syöminen ovat niistä tärkeimpiä.
    En lisäile tähän yhteystietoja, mutta jos tukikeskustelua kaipaat niin kerro. Urheilijoiden kuuluu kuitenki aina pitää yhtä, varsinkin kuin tässä huipputason alapuolella painitaan melko samojen ongelmien kanssa, kun rahaa ei ole ja koulukin pitäisi hoitaa.

    Kyllä se siitä, kuten kaikki sanovat, se on myös totta lopulta.
    Tsemppiä ja aurinkoa sun päivään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kiva kuulla. Itellä menee varmasti vielä hetki että alkaa oikeesti oleen sitä tekemisen meininkiä, mutta ei sitä nyt juuri tällä hetkellä tarviikkaan vaan nimenomaan nyt ne perusjutut kuntoon ja siitä pikku hiljaa taas rakenteleen. Jos se on puuta heinää, niin ei tästä hommasta tule kyllä yhtään mitään.

      Ite ehkä tarvii sen, että pitää mielessä sen, ettei se maailman paras koskaan ole pakko olla. Sinne mennään jos mennään, mutta se ei ole se itseisarvo. Sen tekemisen ja nauttimisen pitää olla se ykkös juttu ja sitä kautta se maailman paras tulee jos on tullakseen. Näillä fiiliksillä sinne ei varmasti mennä.

      Kiitos paljon tsempeistä ja tuesta :)

      Poista
  12. Hieno kirjoitus!

    Itse harrastan joukkueurheilua niin korkeella tasolla, kuin sitä omassa lajissani on vain mahdollista harrastaa ja voin samaistua kirjoitukseen täysin. Treenitunteja tulee viikossa ~20 lähes vuoden ympäri ja töissä on kuitenkin käytävä 35-40h viikottain. Huomaan itsekin usein, että päivät toistavat itseään ja välillä minulla ei ole perjantaina mitään muistikuvaa, mitä olen maanantaina töissä tehnyt. Maanantain ja perjantain välinen aika tuntuu tosin vain vuorokaudelta. Osittain varmaan siitä syystä että itsekin joudun elämään minuuttiaikataululla.

    Joka päivä töissä mietin matkustanko ensin 40 minuuttia väärään suuntaan viettääkseni kotona puolisen tuntia ja sitten pitäisi reissata treeneihin 40 minuuttia vai teenkö töissä pidemmän päivän ja menen töistä suoraan treeneihin. Jos menen töistä suoraan treenaamaan, niin käyn syömässä pikaruokaa mikä on pitemmän päälle kallista ja ravintoarvoissa olisi toivomisen varaa.

    Viime syksy oli kuitenkin henkisesti erittäin rankka. Treeneistä tuli pakkopullaa. Valmentajat aliarvioivat omat kykyni ja motivaatio katosi enkä jaksanut treenata omalla ajalla. Kävin ainoastaan ohjatuissa treeneissä ja mietin lopettamista. Kun vitutuskäyrät oli tarpeeksi korkealla, niin avasin sanaisen arkkuni ja kävimme ajatustenvaihtoa valmentajien kanssa - tuloksena 10 sivua tekstiä ja paljon pointteja, joita valmentajat ei ollut ajatelleet.
    Se puhdisti ilmapiiriä hyvin ja tällä hetkellä nautin lajista ja itseni rääkkäämisestä täysin rinnoin. Tyttöystäväni ei vaan ole ihan yhtä messissä :D Hän on toipumassa leikkauksesta ja ajatteli kahden viikon joulutauon tarkoittavan enemmän yhteistä aikaa, mutta joutui pettymään, kun katosin joka ilta kahdeksi tunniksi treenaamaan omatoimisesti.

    Urheilussa tulee aina ylämäkiä ja alamäkiä. Ne vaikeudet on yleensä voitettavissa ja usein pään sisällä. Se auttaa myös kehittymään. Itse olen tällä hetkellä huomattavasti taitavampi kuin mitä olin viime syksyllä enkä malta odottaa seuraavia arvokisoja!

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei kyllä kuulosta kovin helpolta toi tollanenkaan :P ! Toisaalta kyllä hienoo, että tollasista fiiliksistä ja noilla aikatauluilla nousit takasin ja fiilikset on korkeella.

      Kyllä tuo aikataulutuskin on noussut arvoon arvaamattomaan tässä elämän varrella. Toisaalta jos hommat yhtään sujuvat niin tuotakin jaksaa ainakin tiettyyn pisteeseen. Itsekin jaksoin sen pari vuotta ihan kohtuullisen hyvin tätä tyyliä. Tosin sitten tämä putoaminen kävi vain melko nopealla tahdilla kun ne muutkin asiat alkoivat menemään perseelleen. Tosin sitä ei sitten tiedä, että millaisia tuloksia olisi tullut jos olisikin vain päässyt keskittymään urheiluun. Vaikka sitä ei huomaa, niin siitä huolimatta, että se muu tekeminen olisi mielekästä, niin jos siellä se homman määrä karkaa käsistä, niin kyllä se palautumiseen vaikuttaa.

      Mutta kyllä se on varmaa, että kun nämä fiilikset on selätetty, niin kyllä se pää on taas asteen selkeämpi ja sitäkin kovempi :)

      Poista
  13. Mahtava kirjoitus. Taas ja edelleen. Jotenkin näin opiskelijan vinkkelistä tuntuu, ettei kouluelämässä oikein ehdi panostamaan urheiluun kuten itse haluaisi. Puhumattakaan sitten työelämästä. Lomalla huomasin, miten oli ihanaa, kun sai keskittyä vain treenaamiseen, perheeseen, ystäviin ja omiin pikku järjestelyihin. Siinä kaikki tärkeä. Nyt on kuitenkin paluu arkeen ja ... no, mitä siltä voi odottaa? Kai se on vain elettävä päivä kerrallaan ja muistettava välillä pysähtyä kuulostelemaan omaa mieltä. Mahtavaa vuoden alkua sulle ja muista antaa myös pään levätä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaikka sitä kuinka yrittäisi priorisoida ja mennä urheilun ehdoilla, niin väistämättäkin se koulu ainakin joskus vaikuttaa negatiivisesti. Se nyt vain on vähän pakollista ja toisaalta kyllä siinä koulussa niitä hyviäkin puolia on, etenkin silloin kun se tekeminen sielläkin on mielekästä. Mutta nimenomaan, päivä kerrallaan ja yrittää siellä mennä enemmän mentaliteetilla "teen nyt tarvittavat, täällä ei tarvitse olla paras".

      Kiitos kovasti kehuista ja hyvää vuoden alkua myös sinne :)

      Poista
  14. Loistava kirjoitus johon pystyy kyllä samaistuun. Itsellä samanlaiset paineet alkoi vähän joka suunnalta kasautumaan 20-vuotiaana, kun MM-kisojen näyttökisoihin alkoi olla enää kuukausia aikaa. Silloin viikot oli vain treeniä-koulu-treeniä ja kavereille ei tuntunu löytävän aikaa mistään. Lopulta olin siinä pisteessä että kk ennen sitä päivää kun piti olla kunnossa puhkesi astma jatkuvan stressin seurauksena. (ei hyvä silloin kun on kyse kestävyyslajista) Ja vasta se sai pysähtymään ja miettimään että nyt ei oo kaikki kohdallaan.

    Toki toi kaikki opetti sen että nyt osaa kuunnella kroppaa ja päätä vähän paremmin ja tasapainoileen elämän suhteen silleen, et välillä pitää antaa vaan itelle aikaa kun siltä tuntuu :)

    Mut hirmusesti tsemii, kyl se siitä lähtee taas rullaan :) Kroppa ja mieli tarvii välillä happee vähän luultua enemmän ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kovat paineet ja siihen päälle kunnon stressaaja luonne on aika haastava yhdistelmä. Pahimmillaan se sitten näkyy tuollaisena. Kyllä todella uskon, että tämän jälkeen sitä osaa taas enemmän kuunnella kroppaa ja muutenkin muistaa paremmin, että miksi tätä tehdään (ainakin toivon mukaan muistan). Myös sekin ehkä on mielessä, että se oman elämän superihminen ei ihan joka päivä ja kaikessa voi olla :P

      Kiitos ja kyllä täältä noustaan, hiljaa mutta varmasti :)

      Poista
  15. Hyvä Noora,

    tämä kaikki mitä nyt käyt elämässäsi läpi ja etenkin se miten käsittelet asioita...juuri se tekee sinusta Mestarin. Näin tulisi jokaisen urheilijan käsitellä ja arvioida tavoitteitaan, tekemisiään ja koko elämäänsä. Oli siis laji mikä tahansa. Toivotan sinulle onnea, onnistumisia ja etenkin iloa ja sitä hymyä kulkemallesi polulle.

    Kunnioittaen

    Heikki Aunio
    Valmennus- ja koulutusvastaava,
    Suomen biljardiliitto

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos :) Kyllä tässä elämän aikana koko ajan pikku hiljaa oppii. Toki kyllähän sen useasti ihmiset tietävät, että mitä pitäisi tehdä ja miten pitäisi toimia, mutta sitten oikeasti se stoppaaminen/lepääminen/tekeminen/asioiden muuttaminen ovat niitä vaikeita juttuja.

      Poista
  16. Moi,
    en tiedä osaanko sanoa tähän nyt mitään fiksua, mutta jotain oli kuitenkin pakko kommentoida! Kuulostaa nimittäin ihan tosi tutulta, juuri tasan siltä mitä mä itse kävin läpi vuosi sitten. Pohdin myös vakavasti huippu-urheilun jättämistä ja keskittymistä johonkin muuhun, en vain tiennyt yhtään mihin. Pyörittelin mielessäni juurikin noita samoja asioita, mistä kirjoitit ja mitä näissä kommenteissakin on esiintynyt: opiskelut, treenit, kisat, matkustaminen, kaverit ja muut sosiaaliset kuviot, ruuanlaitto ja kaikki mahdollinen muu vie ihan liikaa aikaa.

    Oon tosi iloinen sun puolesta, että oot päättänyt ottaa taukoa ja aikaa ihan vain itsellesi! Mä tein vuosi sitten saman, kun ylppärit ja lukio oli vihdoin hoidettu. En tehnyt väkisin yhtään mitään, en kilpaillut koska se ei ollut kivaa, en treenannut jos en jaksanut ja tein ylipäätään juuri sitä mikä tuntui kivalta. Treenihulluna tosin treenasin koko "taukoni" ajan hyvin, koska nautin siitä niin paljon. Näin jälkeenpäin mietittynä olen siitä tosi iloinen, koska pysyin täydessä kunnossa ja tosissaan treenaamisen jatkaminen oli sitten helpompaa. Erona mun treenaamisessa oli vain se, etten tietoisesti pyrkinyt sillä niin paljon mihinkään enkä ottanut stressiä huonoista treeneistä tai treeneissä onnistumisesta ja kehittymisestä. Tein myös enimmäkseen vain sellaisia treenejä, joista tykkään eniten. Loppujen lopuksi ei sitten mennyt kauaakaan, että olin jo ihan eri fiiliksellä kaikesta. Jaksoin taas innostua ihan typeristäkin pienistä asioista ja hymyillä paljon enemmän. Ja mikä parasta, mä innostuin taas urheilusta ja kilpailemisesta. Vuosi sitten en olisi ikinä uskonut sanovani näin, mutta juuri nyt en malta odottaa seuraavia kisoja!

    Se, mitä halusin näiden omien kokemusteni avulla kertoa, on että mä uskon ja toivon kovasti, että sä pääset pienen chillailun/tauon avulla eroon noista fiiliksistä. Uskon, että kun saat lepoa niin päälle kuin kropalle, jaksat taas innostua ja panostaa enemmän. Sitä ei tosin voi tietää, innostutko panostamaan enää urheiluun samalla tavalla vai keksitkö jotain aivan muuta. Mutta mua itseäni helpotti ajatella, ettei sillä ole niin väliä. En olisi ollut epäonnistuja, vaikka en olisikaan enää halunnut olla maailman paras sulkapalloilija. Pääasia on vaan, että tekee jotain mistä nauttii ja jaksaa hymyillä aidosti joka päivä. :)

    Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihan totta, "tekee sellaisia asioita mistä nauttii ja jaksaa hymyillä aidosti joka päivä". Lopettaminen ei itselleni ole kyllä ollut edes vaihtoehtona vaan nimenomaan se tauko. Sieltä radalta nyt vain saa sellaisia fiiliksiä, mitä ei muualta saa. Tällä hetkellä nyt vain ei urheilu ainakaan kovalla ohjelmalla ole vaihtoehto. Kroppa itselläni on ollut sen verran väsykkänä myös, että en ole kyllä juurikaan treenannut edes. Yhden vetotreenin tein ja koska asiat eivät selkeästi tarpeeksi huonosti vielä olleet, niin jalka kipeytyi siellä niin pahasti että pariin päivään en pystynyt edes kunnolla kävelemään :P

      Ihana kyllä kuulla noita, "en jaksa odottaa kisoja" kommentteja. Itsellä on kyllä kaukana siitä tällä hetkellä, mutta tosi kiva kuulla että kuitenkin noinkin kovaa tälläisistakin fiiliksistä voi nousta :)

      Poista
  17. Olipas hieno kooste tunteista joita varmasti useimmille urheilijoille tulee joskus matkan varrella. Itse en ole noita dramaattisia hetkiä urheilijana kokenut kun olin liian lahjaton huipputasolle että olisi hurjempia paineita tullut mutta pystyn samaistumaan tunteeseen kun valmennan useaa lahjakasta yleisurheilija nuorukaista. Toivottavasti saat "palikat järjestykseen" kun on aikaa levätä ja jäsennellä elämää. Kun kevätaurinko pilkahtaa niin uskon että viimeistään sillon alkaa taas akut olla täydessä latingissa ja nautinto treenaamiseen löytyy.
    Hyvää alkavaa vuotta !
    KIMMO

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tahdoin kyllä senkin takia näistä kovasti kirjoittaa, koska hirveän usein kaikki aina menee niin upeasti ja loistavasti ja hyvin tai ainakin se kuva luodaan etenkin blogeissa ja kotisivujen päivityksissä. Tällaisia tunteita ei kauhean usein nosteta esille vaan ne pidetään siellä omana tietona. En halunnut luoda mitään "Kaikki on tosi hyvin" kulissia vaan kertoa asioista, kuten ne ovat.

      Nyt todellakin sitä jäsentelyä ja siitä sitten rakentamaan taas :)

      Hyvää alkanutta vuotta sinnekin ja tsemppiä harjoituksiin!

      Poista
  18. Rohkea ja ajatuksia nostava kirjoitus. Itse työelämässä uuvutin itseni kymmenkunta vuotta sitten, tuntuu kovasti tutulta nuo asiat. Paljon voimia Sinulle, ota itsellesi kaikki se aika, mitä tarvitset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kyllä sitä saa itsensä loppuun ajettua siellä töissä, kotona ja ihan muissakin harrastuksissa. Kyllä tässä nyt hetkeen aikaa ollessa on huomannut, että tarvitsee oikeasti hetken aikaa. Vähän jopa yllätyin siitä, että tämä ei ole mikään viikon, kahden tai edes kolmen viikon levolla ja oleilulla hoidettu juttu. Mutta kyllä tämä silti parempaan päin jo onneksi on :)

      Poista
  19. Kiitos!

    Luultavasti kukaan ei tiedä, miten tärkeän teon teit, kun nostit tämän asian pöydälle. Mielestäni kaikkein arvokkain asia on se, että tämä voi auttaa useaa samankaltaisesssa tilanteessa elävää urheilijaa (opiskelijaa, koululaista, yrittäjää, duunaria, äitiä, isää,...) tunnistamaan sen tilanteensa: ettei kaikki ole hyvin ja ettei ratkaisu ole tukka putkella tekeminen vaan pysähtyminen, ajan ottaminen itselle. Ja avun pyytäminen, sen tunnustaminen ettei selviydy yksin - ja miksi ihmeessä pitäisikään?! Meidät on tarkoitettu elämään yhteydessä, jakamaan taakat ja toki myös ilot.

    Mutta se pärjäämisen kirous! Voi miten paljon vahinkoa me sen nimissä aiheutamme itsellemme ja toisillemme. On toki hienoa, että joku pystyy selättämään vaikeutensa itse ja yksin, hammasta purren, mutta kovin harvat meistä ovat sellaisia! Jospa sen sijaan oppisimme tunnistamaan vahvuutemme ja heikkoutemme, ja tunnustamaan ne muillekin - ainakin niille, jotka ovat meitä lähimpänä.

    Nimittäin jos hoksaa pysähtyä ajoissa, ennen kuin on liian syvällä siinä kuopassa, jonka nimi voi olla esim. ylirasitus (eli se kuuluisa "ylikunto"), burnout tai masennus, vahinko joka keholle ja mielelle syntyy kun kuopassa on liian pitkään, jää pienemmäksi - tai sitä ei ehdi syntyä ollenkaan.

    Niin, sanoin edellä että tämä voi auttaa muita - mutta vain jos he näkevät kirjoituksesi. Siksi toivon, että mahdollisimman moni lukijoistasi jakaisi sen...

    Kiitos, Noora, ja voimaa (vaiko sittenkin oikeassa määrin heikkoutta?) elämääsi!

    Tero Merenheimo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä selkeästi johonkin kohtaan kolahti. Lukijoita on ollut muutamassa päivässä yli 22 000 ja hirmuinen määrä on tullut palautetta. Se olisi kyllä todella upeaa jos jotakuta saisi tuolla kirjoiteuksellani autettua tai jonkun herätettyä vähän ennen noita pahimpia fiiliksiä. Oli hän sitten urheilija, työntekijä, opiskelija, yrittäjä, äiti, isä tai kuka tahansa.

      Nimenomaan, kaikessa pitäisi pärjätä. Tuleehan sitä painetta paljon ulkoakin, mutta kun se juurtuu sinne omaan päähän, niin sitten alkaa olemaan kyllä vaikeaa menoa. Ei kaikessa pidä eikä voi pärjätä. Ei sellaisia super ihmisiä ole, rajansa kaikilla ja kaikella. Kyllä sitä apua joskus tarvitaan vaikka sitä ei tahdota aina myöntää.

      Itse toivon, että pysähdyin ajoissa. En tiedä, kyllä ainakin siinä vähän varhaisemmassa vaiheessa nämä tajusin, mutta tässä nyt on huomannut, että mikään nopea prosessi tämä ei tule olemaan vaikka sitä hieman toivoinkin. Voin vain kuvitella sitä jos tällaista olisi jatkunut useampia vuosia, siitä ei todellakaan nousta hetkessä.

      Kiitos kovasti palautteesta ja kehuista. Kyllä sitä voimaa on sekä niitä heikkouksia, toivon mukaan vain sopivassa suhteessa :)

      Poista
  20. Todella hyvä kirjoitus!!!!

    En tähän mitään viisasta ala sen enempää kirjoittelemaan ja toivon, että taustalla löytyy nyt osaavaa apua.

    JP

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ei aina tarvitse mitään suuria viisauksia tarjota, nämäkin ovat mukavia palautteita. On se kiva saada positiivista palautetta teksteistä kun en todellakaan mikään ammattilainen ole tai edes sen suuremmin kirjoittamista opiskellut ihminen. On sitten ainakin joku toinenkin juttu, missä on potentiaalia tuon urheilun lisäksi :)

      Poista
  21. Kerrankin Suomalainen urheilija joka ymmärtää että ihmisen täytyy myöskin levätä pärjätäkseen ja kehittyäkseen. :) Kiitos tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tuo lepo ei kauhean luontevasti, ainakaan tuolla yleisurheilun puolella, tunnu tulevan. Toki olisihan se mukavaa jos sen sitten sillä seuraavalla kerralla tajuaisi vaikka sen pari kuukautta ennen tätä pistettä tehdä :P Mutta eiköhän tästäkin aika paljon opi tulevaisuutta ajatellen :)

      Poista
  22. Tosi hieno kirjoitus! Ihanan avointa :) Itselläni ollut samantapaisia oireita,mutta en oikein tiedä johtuvatko ne lajistani vai muusta elämästä. Ennen elämäniloa löytyi vaikka muille jakaa,mutta nyt syksyn ja tämän pimeän ajan mukana olo on muuttunut ahdistavaksi ja väsyneeksi (ei missään nimessä aina). Lajini (luistelu) on kuitenkin sellainen,missä ei voi tässä vaiheessa pitää taukoa.Onneksi olo on parantumaan päin ja rennon elämänasenteen enkä niin "kaiken on pakko onnistua,pakko olla onnellinen ja tyytyväinen treenisalilla" asenteen kautta. Onko sulla muita neuvoja tuohon oloon? Tai joku oire, mistä viimeisimpänä tunnistit että kaikki ei ole hyvin? Mutta keep on going, mihinkään ei ole kiire. Teit arvostettavan teon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista :) Itsekin olen sellainen tyyppi, että ihmiset yleensä kysyy, että mistä saan mun kaiken energian ja ilosuuden. Tää uus olotila ei siis todellakaan ole mikään kovinkaan tuttu ja kaukana siitä oikeasta minästä.

      No yks mikä alkoi melko aikaisessa vaiheessa, ja varmasti nopeutti ja pahensi kokonaisuutta, oli tuo unettomuus. Illalla eivät aivot yksinkertaisesti rauhottuneet. Päässä pyöri miljoona asiaa ja kun yritti rauhottua, niin siitä ei tullut mitään. Aloin syömään melatoniinia, mutta se ei kyllä juurikaan auttanut.

      Toinen hälyttävä merkki ainakin itselläni oli motivaation puute. Mulla ei todellakaan ole normaalisti motivaationpuutetta. Treeineihin oli joskus (ani harvoin) raskasta mennä, mutta siellä aina fiilis parani. Jossain kohtaa ei enää kiinnostanut treenit eikä se fiilis siellä parantunut. Lisäks toi univelka teki sen, että treeneissä olin tosi väsyny. En heränny treeneissä vaikka kuinka tein (normaalisti piristyn treeneissä).

      Myös pienistä asioista tuli aika isoja. Sähköposteihin vastaaminen, siivoominen tai jotkut tollaset pienet päivittäiset jutut meni tosi vaikeiks. En jaksanu tehä niitä ja niistä tuli isoja asioita. Normaalisti kuitenkin ihan arkipäiväsiä asioita, mitkä tekee nopeesti pois alta.

      Siinä lopussa olin vaan aivan poikki. Mikään ei kiinnostanu, ei siis mikään. Jos olisin saanu valita, olisin jääny vaan sänkyyn makaan ja itkeen.

      Sille oikeelle levolle kannattaa kyllä varata aikaa ja joka päivä ei saa olla mitään hirveetä sykkimistä. Kyllä jos tuntuu oikeesti pahalta, niin kannattaa ainakin vähän sitä omaa aikaa ottaa. Tää toinen vaihtoehto on kuitenkin paljon pahempi. Jos olisin heti kuunneellu itteeni ja ottanu reteesti vaikka pari viikkoo omaa ohjelmaa tai pitäny viikon sivussa niin ei varmasti näin pahaksi olis menny. Uskon kuitenkin, että tähän pisteeseen olisin ennemmin tai myöhemmin joutunu, koska en oo sen tyyppinen ihminen, että helpolla otan lepoo/myönnän että joku on vialla tai että en jaksa.

      Mutta ainakin ens kerralla toivon mukaan osaan pistää jarrut pohjaan jo kun ekat oireet alkaa tuleen. Tsemppiä sulle treeneihin ja toivottavasti nää lumet tuo sen verran valoa, että alkaa fiilikset paraneen :)

      Poista
  23. Hieno kirjoitus!! Et varmastikaan ole tällä hetkellä ainut alipalautunut urheilija Suomessa mutta harvoja urheilijoita, jotka sen itse tunnistavat. Anna kehon nyt palautua kaikessa rauhassa. Olet varmasti ollut uskollinen harjoittelulle myös silloin kun ei olisi ollut pakko harjoitella, joten harjoitukset pysyvät uskollisena ja näyttävät todellisen voimansa taas kun se hetki koittaa!!

    J-J U

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuo lepo ei kyllä ole mikään helpoin juttu. Kyllä sekin on jo parempaan päin, mutta kyllä se jarrujen painaminen on aina enemmän tai vähemmän vaikeaa. Nyt oli pakko. Toivon mukaan pohjat on sillä mallilla, että lepo (vaikka vähän pidempikin) ei kovinkaan suurta lommoa mihinkään tee.

      Poista
  24. Hyvä Noora,

    hyvä, avoin ja rohkea kirjoitus! Sulla on aika monta "rautaa" tulessa. Voin kuvitella että nykypäivän Suomessa huippu-urheilijalla ei taloudellisesti ole helppoa. Kaikkea energiaa ei varmaankaan pysty panostamaan harjoitteluun ja lepoon. Sitten vielä opiskelut päälle.

    Jos saan antaa neuvon, keskity tällä hetkellä siihen sulle tärkeimpään. Sä et ole kone. Jos sä "panostat" useaan asiaan, et ole 100% missään hyvä. Mieti mitä haluat nyt tehdä (tai mitä sä kadut 30 vuoden päästä jos nyt jätät tekemättä). Tee se sitten niin hyvin kun pystyt, kun sen aika on ohi, jatkat seuraavalla "projektilla".

    Tsemppiä!

    AT

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita olen nyt paljon miettinyt. Juurikin tuota, että mitä kadun vanhempana jos en tehnyt tai panostanut. Aika selkeä vastaus siellä omassa päässä, kyllä se urheilu on tärkein. Tässä kohtaa täytyy vain pitää lepoa ja hoitaa vähän asioita ja saada pää ja oma olo kuntoon. Tosin urheilussakin täytyy pitää mielessä se syy ja juurikin se miksi. Ei muille, vain itselleni. Rautoja kyllä pitää vähentää. Oon jo saanutkin, mutta täytyy olla tarkkana ettei lähde hanskasta. Pikku hiljaa :)

      Kiitos kehuista, tuli melkoisena ajatuksen virtana tuo kirjoitus, mutta ihan hyvä siitä sitten loppujen lopuksi tuli :)

      Poista
  25. Suomessa alkaa olla tähän asiaan pikku hiljaa ymmärrystä, esim. meidän tiimi on kehittänyt treenaamisen seurantaan sovelluksen nimeltä RecoApp, jossa käyttäjä opetetaan kuuntelemaan jatkuvasti omaa kehoaan. Tämän avulla sovelluksen käyttäjä oppii optimaalisen kuormitusmäärän eli eustressin, yksilöllisesti, omalle keholleen. Näin kehon kortisolitasot saadaan minimoitua ja luontaiset testosteronitasot optimoitua, ja myös fiilis itse tekemiseen pysyy hyvänä.

    Pidä vaikka puolivuotta taukoa treenistä jos tilanne sitä vaatii, kehityksesi ei siihen tyrehdy! Lihasmuisti palauttaa tulokset nopeasti entiselle tasolle. Esimerkiksi Kirsi Mykkänen oli pari vuotta nuorempana treenaamatta, kun hänet poltettiin osaamattoman valmennuksen johdosta loppuun. Tämän parin vuoden tauon jälkeen alkoikin sitten SM mitaleita tulemaan jo hyvin lyhen treenaamisen jälkeen. Pekingin Olympialaisiinkin hänellä olisi ollut todelliset mahdollisuudet, mutta erehtyi jälleen "treenaamaan täysiä" eli poltti itsensä uran lopussa jälleen ylikuntoon ja ura jäi siihen. Tässäkin syypäänä osaamaton valmennus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nyt muuttuukin aika paljon oma treeniohjelma ja treenit alotetaan todella varovasti ja melkeinpä sinne kesään asti teen aika erilailla viime vuosiin verrattuna. Saa nähdä sitten miten onnistuu. tärkeintä nyt kuitenkin mennä varovasti. Kyllä tässä viime vuosina sen on huomannut, että liian pienet treenimäärät eivät niitä omia ongelmia kyllä ole.

      Noita seurantalaitteitahan on jo muutamiakin. Jos toimii kunnolla niin ovat varmasti hyviä, koska harvemmin urheilija itse myöntää. että ei jaksa. Kun laite sen sanoo, että nyt ei ole optimi, niin sitä saattaa ehkä jopa uskoakin. Oon kyllä itsekin harkinnut jonkin ton tyylisen hankintaa, etenkin hermostonkuormitusta mittaavat laitteet (jos toimii kunnolla) olisi todella hyviä.

      Poista
  26. Mahtavaa että tunnistit ja huomasit mitä pitää tehdä eli levätä. Olen kokenut saman. Joskus lepäämällä löytyy se herkkyys myös juoksuun. Lapseni on myös yleisurheilija, joten treenaaminen on tuttua. Todella paljon voimia tavoitteiden saavuttamiseen ja tee asiat kun siltä tuntuvat. Tärkeintä on oma hyvinvointi. Väsyminen ei tee ketään huonommaksi vaan se on inhimillistä ja sinä teet varmasti parhaasi sitten kun on voimia. Enempää ei voi toivoa. Olemme hengessä mukana. Voimahalaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon mukaan se herkkyys löytyy näin, monilla on löytynyt, mutta tosin en sitten tiedä kuinka monella ollut tällainen tilanne sen levon takana. Harvemmin ainakaan suoraan puhutaan näistä fiiliksistä.

      Kiitos paljon tsempistä :)

      Poista
  27. Kolahti kohdalleni. Kiitos tästä tekstistä Noora!!! <3 Voimia!
    -Tanssija

    VastaaPoista
  28. Hieno kirjoitus. Yksi urheilijan tärkeimmistä taidoista, oman kehon ja mielen kuuntelu. Me valmentajat voimme vain ohjata oikeaan suuntaan, halu täytyy tulla urheilijalta itseltään. Tsemppiä jatkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä täysin samaa mieltä. Toki valmentajallakin myös iso rooli osata pistää joskus sitä jarrua, koska turhan harva urheilija osaa kuitenkaan itse jarrutella. Liian kova palo tekemiseen. Kiitos tsempeistä :)

      Poista
  29. Noora: nauti siitä mitä teet. Aina tulos ei ole pääasia, vaan se tie ja työ, millä siihen tulokseen päästiin. Yrittäminen, itsensä likoon laittaminen.
    Eilen "hieman" ihmetytti kuru-kojonkosken kommentti lätkäjoukkueen julkistustilaisuudessa sanatarkasti näin 'urheilu on kai osoittanut sen, että menestyksen ja petturuuden välinen viiva on usein veteen piirretty'. Just joo ja huhhuh...
    Ilon kautta noora! Urheilu ei ole petturuutta, se on mahdollisuuksia, se on yrittämistä ja sen sallimista. Sekin on nautinto! Tsemppiä Noora!
    t Lammikko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, hulluahan se on jos tekee töitä sen yhden päivän ja kisan eteen. Kisa onkin ohi ja sitten huomaa, että on tehnyt parhaimmillaan lähemmäksi kaksi vuosikymmentä töitä jonkin hetken eteen ja huomaa, että se itse tekeminen on ollut puuta heinää. Toki harvemmin se menee niin, koska palo on niin suuri, mutta tottahan se on: se on se matka, ei se määränpää. Kuullut kyllä paljon tota "ilon kautta!". Harvemmin sitä sen suuremmin olen ajatellut, mutta sehän se tärkein on ja sitä kautta se onnistuminenkin tulee :)

      Poista
  30. Itsellä eri laji eikä noin kovalla tähtäimellä ja korkealla, mutta tuntemukset turhankin tuttuja. ehkä sitä todella pitäisi oppia elämään vain itselle ja urheilla rakkaudesta lajia kohtaan, tietyissä rajoissa saavuttaen kuitenkin huippua, hiljalleen... Tsemppiä! Olet rohkea mimmi kun pystyt antamaan tällaista ulosantia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se järjen äänikin joskus tulee läpi :) Kyllähän sitä kaiken melkeinpä aloittaa itseään varten ja tekee sitä ilolla ja kepein mielin. Jossain kohtaa se tuppaa vain katoamaan. Sitten sitä pitääkin muistella ja hakea taas. Kiitos kehuista ja tsempeistä :) !

      Poista
  31. Voimia, kuulostaa varsin tutulta... :) Hektinen elämä johtaa burnouttiin, ja sen iskettyä on parasta ottaa vähän aikaa levähtää. Ja hengähdystauon jälkeen sitten karsia "ylimääräisiä" asioita (jos niitä nyt on). Toivottavasti urheilu maistuu pian, ja paljon tsemppiä kauteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittavan moni sanonut, että tuttuja fiiliskiä. Ehkä se on tämä aikakausi, kaikkea pitäisi tehdä, menestyä, olla monessa mukana, kehittyä, jaksaa ja painaa koko ajan.

      Ehkä se tästä pikku hiljaa. Täytyy kyllä vielä saada karsittua ylimääräisiä, mutta kyllä jo vähän saanut asioita järjestettyä. Kesällä si toivon mukaan taas radalla ihan kisaamassakin :)

      Poista
  32. Rohkea ja hieno kirjotus! Tunnistin helposti itsenikin tuosta tekstistä, sillä syksyllä kirjoitin samanlaisen, tosin hieman negatiivisemmassa valossa, joten päätin siinä hetkessä jättää sen julkaisematta. Siinä samalla kauteni oli jo ohi ja uutta harjoitusohjelmaa oli takana muutama viikko. Siinä hetkessä kuitenkin huomasin olevani todella väsynyt ja vielä kiinni edellisen kauden pettymyksissä, lisäksi yleinen mieliala oli niin negatiivinen, että ystävät onneksi huomautti asiasta, jolloin oli jo aika toimia. Päätin sillon etsiä uusia lähestymistapoja ajatella asioita, joten sen pohjalta luin kirjan Huipulle, joka on auttanut ainakin minua suuntaamaan ajattelua oikeeseen suuntaan. Lisäksi minulla on erittäin vaikea pysyä poissa treeneistä ym. jos olen kotona, joten minulla auttoi että lähdin hetkeksi aivan muualle, jossa pääsen nauttimaan tavallisista asioista mm.: levosta ;). Tahdon toivottaa tsemppiä aina huomiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti itselläkin olisi aika paljon negatiivisempi kirjoitus ollut jos olisin juuri lopettanut huonosti menneen kauden. Tosin itse olin jo pyörinyt useamman viikon noissa fiiliksissä ennen kuin kirjoitin tuon. Jos olisin silloin pahimpaan aikaan kirjoittanut olisi teksti ollut varmasti vielä synkempi.

      Täytyykin tsekata itekin toi kirja. Itsellä on vähän samaa ongelmaa, että kotona en osaa rentoutua, joten olen myös väliin lähtenyt siskoille tai vanhemmille Toijalaan evakkoon :)

      Kiitos kehuista ja tsemppiä sullekin treeneihin :) !

      Poista
  33. Lukiessani tätä tekstiä mietin, että se voisi olla itseni kirjoittama. Itse harrastan kestävyysurheilua ja hyvin tutulta kuulostaa monet tekstissä mainitut jutut.

    Onko sinulta otettu kilpirauhaskokeita?

    Lisämunuainen saattaa väsyä liian kovasta treenistä niin kuin minulle kävi. Silloin kortisolin tuotanto lamaantuu eli kilpirauhanen lakkaa toimimasta, stressihormonit ovat nollassa, paino nousee, olo väsynyt ja masentunut. Lääkäri minulle totesi, että tämä on yleistä kovaa urheilevilla ihmisillä, mutta sitä voi olla vaikea todeta. Kannattaa ottaa laajat verikokeet, jotta voi sulkea ainakin sen pois.

    Onnea tulevaisuuteen, asioilla on tapana järjestyä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole otettu, ei itse asiassa ole tullut edes mieleen :P Kiitos vinkistä! Täytyynee käydä testaamassa ettei ainakaan siitä sitten johdu.

      Poista
  34. Rohkea kirjoitus aiheesta, jonka moni urheilija meillä Suomessa on kokenut, mukaanlukien minä itse joskus 80-luvulla. Moni asia on kuitenkin mennyt eteenpäin ainakin akatemia-tasolla. Silti meidän järjestelmässä on kehitettävää vielä vaikka kuinka paljon. Mitä Nooran tavoin ajattelevat urheilijat tekevät, jotka eivät opiskele ja sitäkautta saa jonkinlaista tukea tekemiselle. Harva työnantaja nykypäivänä tarjoaa urheilijalle esim. 4 tunnin-, tai joustavaa työaikaa. Liian moni urheilija törmää näihin arkipäivän elämän realiteetteihin lähes päivittäin. Uskon että tavoitteellinen urheilija ymmärtää, mitä huipulle pääseminen tarkoittaa, mutta miten selvitä päivittäisestä arjesta joka tuo tullessaan nämä inhottavat rasittavat haasteet? Urheilijakin on ihminen, jolla on täsmälleen samat tarpeet kuin meillä tavan tallaajilla ja yksi niistä on selviytyminen. Tämä tarkoittaa elintasoa jolla voi maksaa asunnon vuokran, päivittäiset ruokailut, puhelinlaskun, mahdollisesta autosta koituvat kulut (polttoaine, huollot, vakuutukset, yms.) yms. Juuri tässä vaiheessa jossa Noorakin tällähetkellä on, ihminen itsenäistyy ja huomaa kuinka YKSIN loppupelissä on.

    Itse työskentelen Rajavartiolaitoksessa liikunnanopettajana (tosin tällä hetkellä opintovapaalla) ja olen yrittänyt taistella sen järjestelmän puolesta, joka meille joskus on luotu tukemaan urheilijoita. Sitä ollaan kovaa vauhtia purkamassa, sillä työpaikoilla vaaditaan tuloksia, eikä ns. vapaamatkustajia enään hyväksytä. RVL:ssa on ollut käytössä järjestelmä, jonka kautta tietyissä lajeissa menestyvälle urheilijalle voidaan myöntää 700 tuntia palkallista harjoitteluaikaa vuodessa (kriteerit ajan käyttämiselle on, mutta en ala niitä tässä selventämään). Tämä on aikaisempina vuosikymmeninä toiminut hyvin ja tuottanut meille monia arvokisamenestyjiä useissa eri lajeissa. Pari vuotta sitten myös RVL:ssa oli paineita supistaa tätä järjestelmää, joka on kirjoitettu RVL:n pysyväisasiakirjaan. Oma ehdotus tuolloin oli, että avaisimme laajemman keskustelun asian puolesta. Tuolloin lähetin viestejä eri tahoille, joilla on riittävästi vaikutusvaltaa asioiden muuttamiseen sekä eteenpäin viemiseen. Tosiasia on, että kukaan ei halunnut taikka uskaltanut ottaa asiaa esille, peläten ehkä oman uran edistymistä. Todella surullista, sillä samaan aikaan maailmalla ihmetellään, kuinka Suomalainen järjestelmä joka on lähes kopioitu muihin maihin, on syöksykierteessä. Kovasti sanottu, mutta näin sen näen, sillä vain aniharvalla urheilijalla on toimeentulo joka mahdollistaa myös elämän realiteettien hoitamisen ilman, että niistä tulee 10 kg taakka kannettavaksi kilpailuun. Kuka urheilija ei haluaisi ammattia ja säännöllistä toimeentuloa, joka samalla mahdollistaa täysipainoisen harjoittelun ja elämän? Uskon että aika moni haluaisi! Aktiiviuran loputtua urheilijalla olisi työpaikka, jonka turvin olisi helppo siirtyä tavan kansalaiseksi, nimeltä "entinen urheilija". Wau, houkutteleeko? Tähän voin sanoa teille lohduttavasti, että olette syntyneet väärään aikaan ja väärään maahan. Esimerkkinä nostan esille Ranskan, jossa itsekin olen aikoinaan valmentanut. Siellä Douane (Tulli) mahdollistaa monelle huippu-urheilijalle täysipainoisen urheilemisen ja tuloksien tekemisen.

    http://www.equipefrancedouane.fr/wp-content/uploads/2013/10/Brochure-2013-Equipe-France-Douane.pdf

    Toivoisin todella, että myös meillä pyrittäisiin tehostamaan ns. nuoriso-urheilun jälkeistä aikaa, jolloin urheilija todellisuudessa on vasta kypsä saavuttamaan tuloksia. Tällä hetkellä liian moni aikuisiän kynnyksellä oleva lopettaa urheilemisen, elämän realiteettien iskiessä päin naamaa. Toivotaan, että asiat todella lähtevät kehittymään suuntaan, jossa urheilija on keskiössä!

    Sinulle Noora haluan sanoa, että usko itseesi ja etsi itsellesi selviytymistavat. Ennenkaikkea hae apua riittävän aikaisin! Uskon että apua saa, kun uskaltaa kysyä ja on itse aktiivinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei Suomi kyllä ole huipulle tähtääville urheilijoille mikään unelma maa, jääkiekkoa lukuunottamatta. Hirveästi huudetaan sen menestyksen perään, mutta sitä ei juuri mahdollisteta ja se vähänkin mitä joskus on saanut vähenee koko ajan. Akatemiat ovat kyllä hyviä, mutta niilläkin on vielä matkaa, että auttavat merkittävästi urheilijoita. Tosin akatemiat yksin eivät pysty ihmeisiin. Uudistaa pitäisi, tehdä sitten vaikka yhteistyötä firmojen kanssa, mitkä mahdollistaisivat osa-aikaisen työn ja ehkä uran jälkeen sen työpaikan. Kilpaurheilijat ymmärtävät kuitenkin sen tuloshakuisuuden, oma-aloitteisuuden ja työn tekemisen tärkeyden jos tahdotaan pärjätä.

      Itse olen samaa mieltä sen kanssa, että tukea pitäisi antaa juuri sinne aikuisikään mentäessä. Kun sieltä kotoa lähdetään pois ja laskut maksetaankin itse ja vanhempien auto ei ole enää käytössä, niin se homma menee kyllä melkoisen vaikeaksi.

      Usko on kyllä vielä hakusessa, mutta ehkä sekin sieltä löytyy ja samalla ne selviytymistavat sinne arkeen :)

      Poista
  35. Kiitos. Muistan kun itse kävin samoja fiiliksiä läpi loukkaantumiskierteen lopetettua kilpaurheilijan urani vähän päälle parikymppisenä. Tärkeintä on kuunnella itseään ja tehdä niin kuin tuntuu parhaalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti aika paljon saa päätää selvitellä tuollaisessa tilanteessa, kun on lopetettava ulkopuolisista syistä. Pakkotauotkin ovat jo pahoja puhumattakaan jos pitäisi lopettaa loukkaantumisten takia. Nyt vähän jo selvillä ne jutut mitkä tuntuu parhaalta, mutta vielä vähän saa selvitellä, että kokonaisuus toimii ja pyörii kunnolla.

      Poista
  36. Kuulostaa niin tutulta.
    Vähän samojen asioiden äärellä paininut koko yrittäjyysopintojen ajan. Huomasin sen osittain johtuvan siitä, että henkisten koettelemusten sijaan olin aiemmin elämässäni paininut lähinnä fyysisten kanssa. Yrittäjyyden tuomat paineet ovat aika kovat ja vaativat palautumista vielä urheilusuorituksiakin pidempään.

    Nyt kuitenkaan ei enää ressaa, alla vuosien tauon jälkeen hyvin nukuttuja öitä. Toimiva yritys, parin viikon päästä paperit ulos Tiimiakatemialta ja maailmanympärimatkalle. Fyysisiä ja henkisiä huippusuorituksia harvemmin osuu samalla päivälle, itsellä kaikki oli kiinni aikataulutuksesta ja hyvästä suunnittelusta.
    Nyt vielä polvet kuntoon ja futiskentille.

    Tsemppiä.

    -Emppu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä nyt on tullut joka tuutista. Urheilusta on itselle aina tullut paineita niin fyysisesti kuin henkisesti ja päälle vielä tuo firma, mistä tulee ihan omanlaisensa paineet. Vaikka aikataulutus on ollut omasta mielestäni kunnossa, niin näin jälkikäteen katsottuna, ei se ihan priimana ollut. Liian monta eri juttua samalla päivällä niin ne päivät ovat kauheeta sykkimistä aamusta iltaan. Saa nyt nähdä miten nämä hommat tässä suttaantuvat, mutta sen johtopäätöksen olen nyt tehnyt, että samassa ajassa muiden kanssa en pysty valmistumaan. Se päätös sinänä kyllä helpottaa omaa oloa ettei pode huonoa omaatuntoa, kun ei enää pysy muiden kanssa samassa tahdissa opiskelujen kanssa.

      Hienoa, että sulla ressi helpottanu ja yöllä tulee oikeesti nukuttuakin. Itellä se on vielä vähän hakusessa, mutta eiköhän se tästä parempaan pikku hiljaa.

      Kiitos tsempeistä ja onnee sulle valmistumisesta ja loistavaa reissua :) !

      Poista
  37. Hieno ja rohkea kirjoitus! Tsemppiä, kroppa ja mieli vaatii välillä lepoa ja myös irroitusta rutiineista.
    Ehkä rutiinien uudelleenjärjestely voisi auttaa niin siviiliin kuin harjoitteluun.

    Muista kuunnella sisintäsi, sinä tiedät kuitenkin parhaiten mitä lopulta haluat. toki viisaita neuvojakin kannattaa harkiten aina kuunnella. ,)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos neuvoista :) Noita olen itsekin miettinyt. Kyllä noita rutiineja voisi vähän jossain kohtaa muuttaa/rikkoa. Rehellisesti tällä hetkellä eniten tekisi mieli vaihtaa hetkellisesti maisemaa, mutta juuri nyt se ei onnistu. Kyllä tässä aika paljon fiilis pohjalla mennään etenkin treenien kanssa ja muutenkin niiden ei pakollisten juttujen kanssa. Välillä tekis mieli pakottaa joissain jutuissa, etenkin treenien suhteen, mutta onneks on aina joku järkevä huutamassa, että siinä ei mitään järkeä ole että alkaa väkisin niitä tässä vaiheessa vääntään.

      Poista
  38. Miksi minä teen mitään? Itseäni varten. Itselleni ja vain itselleni. En minä elä muita ihmisiä ja heidän odotuksiaan varten. Juoksen, koska rakastan sitä. Se on kuka minä olen. Eihän tässä ole mitään järkeä jos teen vapaaehtoisesti asiaa, mikä tuo stressiä ja ahdistusta elämään.
    Kirjoituksessasi on ydin ylläolevassa lauseessa, jolla pääset eteenpäin, jaksat, motivoidut ja NAUTIT. Tee asioita itsellesi, keskustele omien luottohenkilöittesi kanssa, tarvittaessa pyydä apua, rakasta mitä teet. Nauti matkasta! Zemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kyllä noin sen täytyy mennä oli kysesssä mikä asia tahansa. On tässä selviteltävää vielä. Kyllä se urheilu on se tärkein, mutta tällä hetkellä se ilo on vähän hakusessa, mutta varmasti sekin pian löytyy :> Kiitos tsempeistä.

      Poista
  39. Kirjoituksesi pätee yhtäkaikki elämääni yritykseni kanssa. Sain vertaistukea, avautui mitä joudutte kokemaan en olekaan yksin. Hieno puhdistava kirjoitus. Arvostan sinua!!! Kirjoituksesi paljasti sen tervepäisyyden joka kaipasi kirjoittamisen puhdistavaa terapiaa. Kirjoituksesi paljasti myös sen kuinka terävä ja valistunut olet. Ihan paras viisaus asuu omassa päässäsi. HUIKEETA! PALJON TSEMPPIÄ. OLET JUURI SE VOITTAJA TYYPPI!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä saan ajatuksia jäsenneltyä ihan siellä päässäkin, mutta jotenkin viime aikoina en saa päässä asioita hoidettua, mutta kirjoittamalla selkenee paljon paremmin. Muutenkin kirjottaminen helpottaa aika paljon, toi puhdistava vaikutus pitää kyllä ainakin omalla kohdallani paikkansa.

      Kiitos paljon kehuista ja tsempeistä :)

      Poista
  40. Itsellä on vähän samat mietteet oman lajini kanssa, vaikka en olekaan mikään olympiatoivo. Rahaa menee helkkaristi kilpailemiseen, ja se pitäisi omalla työllä tehdä. Mistä aika kaikkeen? Tsemppiä, Noora!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä päivät on liian usein liian lyhyitä ja jos tosissaan tekee melkeinpä mitä vaan, niin kyllä sitä rahaakin saa palaan. Toisaalta niin kauan kun on paloa siihen lajiin niin kyllä se on sen arvosta. Siinä kohtaa kun ei enää oo iloa ja ei jaksa, niin pitää ainakin pysähtyä hetkeks ja miettiä asioita ja järjestellä uusiks.

      Kiitos ja tsemppiä sullekin :) !

      Poista
  41. Mielenkiintoista...tunnistin itseni, vaikka en ole urheilija. Samat tunteet ja kokemukset olen kokenut harrastuksessa, joka ei sitten pidemmän päälle enää ollutkaan pelkkä harrastus. Kun kiva loppuu, on se merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Olkoonkin sitten kyseessä työ, parisuhde, perhe...

    Itse kerran loppuunpalaneena, olen sanonut monelle ylisuorittavalle ihmiselle, että mikäli pää ei sano etkä itse ymmärrä, niin kehosi kertoo lopulta milloin on aika pysähtyä miettimään, mitä MINÄ haluan? Kurjaa jos elämä menee tuohon jälkimmäiseen asti, ennen kuin ymmärtää oman parhaansa. Mutta joskus asiat menevät tiedostamatta niin, ja ainahan sieltä suosta noustaan suomalaisella sisulla!

    Aurinkoisia päiviä ja nokka pystyyn. Asioilla on tapana järjestyä.

    T. Entinen aktiivipartiolainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tuohon pisteeseen voi mennä melkein millä vain. Tuo ylisuorittaminen on kyllä lopetettava. Ok se ei ole helppoa, koska kaikki on kilpailua ja kaikessa on PAKKO olla paras. Ajatusmalli millä ei todellakaan päästä pitkälle. Siinä kohtaa ei missään voi olla paras. Tosin ehkä tässä pikku hiljaa on alkanut tajuamaan myös sen, että se hyvä/ihan hyvä riittää myös melko pitkälle. Ei siellä koulussa voi olla paras jos tahtoo urheilussa saada kaiken itsestä irti.

      Kovasti tuota sanotaan ja kyllähän se niin on, että asioilla on tapana järjestyä. Tosin tässä on vähän malttamattomana. Kyllä sitä hiljaa mielessä ajattelin, että tämä menisi nopeammin ohi. Noh mutta hiljaa hyvä tulee :P

      Poista
  42. Kuten moni muu noissa kommenteissa, tunnistan sun tekstistä itteni, vaikken urheilua harrastakaan.
    Miten se, mitä rakastaa ja mikä kaikista eniten kaikista asioista tuottaa mielihyvää, onkin yhtäkkiä ahdistavaa? Sitä vaa yrittää vastata muiden odotuksiin omien kasvaessa hallitsemattomiin mittasuhteisiin siinä samalla...

    Joo ei. Stressi o iha normaalia varsinki tilanteessa jossa elämään liittyy paljon kaikenlaista, mutta. Sen kaikist tärkeimmän asian täytyy tuntuu hyvältä sen itsensä vuoks, ei siks, miten hyvältä musta tuntuu verrattuna muihin, mitä mä voin saavuttaa verrattuna muihin.

    Kirjoitus hieno ku mikäki, propsit:) Jäsentele päätäs kaikes rauhassa, tekstis perusteella teet jo paljon enemmän ku suurin osa ikäsistäs. Ei sillä että kuuluis vertailla muihin, mut heikko sä et missää mielessä ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on melko uskomaton tunne. Se asia mikä todellakin oli se elämän tärkein ja ihanin juttu ja mitä rakasti yli kaiken on nyt kirosana ja ahdistaa. on se aika mieletöntä. Kyllä asioiden, mitä tekee, pitää tuntua hyvältä. Nyt kyllä tuo mieletön stressikin teki myös tehtävänsä ainakin omalla kohdallani.

      Pitäs unohtaa ne muiden odotukset ja paineet. Ei niillä mitään väliä ole. Pitää vaan mielessä ne omat syyt, teen itselleni koska tahdon tehdä ja koska rakastan urheilua. Vaan sen takia.

      Itellä on ollu aina yks sääntö urheilussa; jos joku kaunis päivä tää menee raskaaks ja tästä katoo se ilo ja ihanuus, niin vaikka olisin maailman paras sillä hetkellä, niin lopetan. Ei sillon ole enää mitään järkeä jatkaa. Tosin nyt ei ole se hetki, nyt on lepäämisen aika.

      Kiitos propseista :) Kyllä tässä vielä hetki menee jäsennellessä.

      Poista
  43. Hei Noora, kiitos rehellisestä ja avoimesta kirjoituksestasi! Eksyin sivustollesi ystävän vinkatessa siitä. On huojentavaa tietää, että myös muiden hyvinvoinnin parissa työskentelevät voivat "unohtaa" oman jaksamisensa. Tämä vastikään näkemäni TED-puhe saattaa auttaa näkemään stressi uudessa valossa ja kääntämään se vahvuudeksi: http://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend.html
    Kepeämpää uutta vuotta ja uskoa omiin voimavaroihin!

    VastaaPoista
  44. Lisänä vielä tuohon kilpirauhasen toimintaan liittyvään kommenttiin, että ainakin Tampereella toimiva funktionaaliseen lääketieteeseen erikoistunut Amplia klinikka on erittäin hyvä paikka käydä ottamassa tuollaiset testit.

    VastaaPoista
  45. Hei Noora. Luin suurella mielenkiinnolla blogisi ja suurinpiirtein kaikki vastaukset. Yksi asia jäi vaivaamaan. Itse mainitset valmentajan kerran sivulauseessa ja vastaajat jotka näyttävät olevan urheilijoita suuressa määrin eivät juuri senkään vertaa. Itse olen pelkästään kuntourheilija ja lasten ohjaaja mutta juttelen usein ulkomailta Suomeen muuttaneen ex urheilija/valmentaja kanssa ja hän näkee suurimpana ongelmana täällä sen että urheilija jää liian usein yksin kantamassa kaiken paineen. Juttusi luettua ajattelin sitä samaa, eihän tuon taakan alla kukaan pysty täysipainoisesti urheilemaan ainakaan maailman huipputasolla ja sama kyllä tuli mieleen näitä vastauksia lukiessani. No helppohan se on tässä kahvipöydän ääressä kertoa mielipiteensä kun ei tarvitse itse hikoilla yhtään. Olenkin pitänyt tapanani myös lisätä oman ehdotukseni jos jotain asiaa kritisoin. Tähän esitän seuraavaa. Ensimmäiseksi valmentajasi ottaa vastuun sinun fyysisestä ja henkisestä valmennuksesta, siitä ei saa aiheutua sinulle mitään paineita. Toiseksi, järjestä opintosi ja yrityksesi siten että urheilu on seuraavat 2 vuotta tärkein asia. Seuraavaksi ehkä kysyt mistä rahat. Minun nuoruudessa, mikä oli kauan sitten, opiskelin 4 vuotta opintolainalla (käytännössä ei ollut muuta tukea) ja pystyin hyvin maksamaan ne takaisin töihin päästyäni.
    Hyviä kisoja ja kiitos kirjoituksista sekä myös avustasi Vauhdin harkoissa :-), muuten lasten harjoitusten järjestäminen on aika kivaa hommaa.
    t.Keijo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä valmentaja on todella suuressa roolissa. On itse asiassa ollut mielessä kirjoittaakin siitä. Mutta ikävä kyllä suomessa ammattivalmentajat ovat liian vähissä. Harvoilla on aikaa panostaa täysillä valmennettaviinsa. Sielläkin puolella on itselläni tulossa vähän muutosta kun Robin palaa taas isompaan rooliin.

      Nyt tässä on järjestelyt meneillään. Itse yritän järjestää asioita niin, että voisin koulun jälkeen keskittyä vain urheiluun. Tosin täytyy sekin hoitaa niin, että se oma psyyke jaksaa. Pelkkä urheilu ei itselleni sovi, sitäkin kautta saa liian kovat paineet luotua ja pää pyörii vain yhdessä asiassa. Ei sovi.

      Ja eipä kestä, ihan mukava olla ollut avuksi :)

      Poista
  46. En voi muuta sanoa ku että huhhuh. Aivan mieletön teksti. Herätti aika paljon mielenkiintosia ajatuksia elämästä ja siitä, mitä oikeesti haluaa tehdä ja mihin on valmis. Itelläni tällä hetkellä hieman vaikee tilanne elämässä ja urheilu ei vaan suju. Treeneihin suorastaan ärsyttää mennä ku tietää ettei pysty pelaamaan omal tasollaa. Viimisen 4 vuoden aikana 6 jalkaleikkausta ja nyt vasta alan miettimää onko tää kaikki sen arvosta. Nyt menny jo viikko sillee et en saa unta öisin, nytteki löydän itteni selaamasta siu blogia. En tunne siuta millään tavalla mut vaikutat ihan supermahtavalta ihmiseltä kenel on erittäin hyvä elämä edessä. Iso tsemppi täältä ja neuvo; usko unelmiis! :) toivottavasti siusta kuuluu vielä joskus, jossakin.. terveisin nuori 19v poika, joka on hiukan hukassa, mutta rakastaa urheilua yli kaiken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo valmentaja enkä sua suuremmin tunne, mutta kyllä tossa kohtaa kannattaa ainakin harkita sitä lepoo ja aikaa ihan vaan itelle. Tai se pysähtyminen ja oman fiiliksen kuuntelu voi olla paikallaan. Ei urheilu aina oo kivaa eikä sen aina kuulukkaan olla, mutta kyllä sen suurimman osan ajasta tulis olla kivaa ja mukavaa. Etenkin siellä harkoissa. Kisoissa nyt jos epäonnistuu niin se kiva on kaukana, mutta itellä kyllä treeneissä on 99% ajasta ollu kivaa. Siis noihin fiiliksiin asti.

      On kyllä tosi ihana kommentti, kiitos siitä ja kehuista :) Tsemppiä sullekin ja toivottavasti olos ja fiilikses paranee pian!

      Poista
    2. En tiedä onko mahollista, että niillä ajatuksilla mitä tää kirjotus miussa eilen herätti, sai tän päivän sujumaa täydellisesti. Ei oo varmaan hetkeä, et en ois hymyilly. Treenien jälkeen valmentaja sano et olin ku uudesti syntyny urheilija tänään. Kävin myös tän päivän aikana lukemas monii muitaki siun kirjotuksia ja tuun varmasti lukemaan lisää ja seuraamaan tätä aktiivisesti. Tosi paljon herättää ajatuksia ja mielenkiintoa tutkia itseään, kun lukee tätä. Siut ois varmasti upee tuntee ihmisenä!

      Kiitos paljon tsempeistä ja erittäin iso hatunnosto, kun jaksat kaikille vastata kunnolla ja ajatuksella. Eilen kun luin tämän ja kirjoitin kommentin, mietin pitkään, kehtaanko julkaista sen. Varmasti sinulla on omiakin huolia ja murheita ja sinun ystävilläsi myös. Tuntui vaan hyvältä avautua kerrankin jollekkin 'ulkopuoliselle'. Olisipa sinunlaisia upeita ihmisiä enemmän! :)

      Poista
    3. Oli mistä tahansa, niin ihanaa, että tollasen fiiliksen sait ja jos nyt ees pikkasen nää mun höpötykset edesauttoi tota fiilistä, niin upeeta :) !

      Totta kai kehtaat julkasta kommentteja, kyllä blogeissa se vuorovaikutus on osa tätä hommaa ja jos mitenkään pystyy auttaan tai konsultoimaan niin parempi vaan. Kyllä mä pidän sitten taukoo jos tulee sellanen "liikaa" olo ja vastailen sitten kun taas fiilikset on sen mukaset/on aikaa.

      Muutenkin kyllä hieno juttu jos jotenkin tästä blogista saat inspiraatiota tai hyvää fiilistä irti. Se on aina ihana kuulla jos on jotenkin voinu positiivisesti jonkun elämään vaikuttaa tai mitenkään olla avuksi näillä omilla jutuilla :)

      Poista
  47. Kiitos hienosta tekstistä, jonka asia on tämän päivän Suomessa tuttu monille muillekin kuin urheilijoille. Kirjoitustasi on siteerattu tässä Keskisuomalaisen kolumnissa tänään: http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/kun-sina-olet-kone/1753692. Tämä on pistänyt nyt todella monet ihmiset ajattelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkkivinkistä :) ! Oli ihan hyvä teksti. Ja se on juuri niin ettei nämä fiilikset todellakaan sinne kilpakentille yksinään rajoitu.

      Poista
  48. Onko tullut mieleen, että taustalla voi olla myös jokin infektio tai muu fyysinen ongelma joka sitten ajaa henkisen puolenkin "alavireelle"? Et olisi ensimmäinen jolle tyrkytetään masennuslääkkeitä ja lepoa, vaikka pitäisi antaa antibioottia. Oletko miettinyt jaksamista laajemmin peilaten sinun sairasteluhistoriaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa ei ole kyllä mieleenkään tullut jos ihan rehellisiä ollaan :P Kilpirauhasen ongelmiakin ehdotettiin ja sekään ei kyllä ollut käynyt mielessä. On se kyllä totta, että en todellakaan edusta mitään terveyden perikuvaa tällä sairastelujen määrälläni. Sitä lopullista syytä olenkin yrittänyt hakea, mutta edelleen ei varmuutta ole. En tosin usko, että mikään tauti yksinään tätä tilannetta on aiheuttanut, mutta ei jatkuva sairastelu ja siitä aiheutuva mieletön stressi ja pään hajoaminen ainakaan helpota elämää. On kyllä omana ajatuksena käydä tässä jossain kohtaa ainakin verikokeet teettämässä ja katsoa, että ainakin siellä puolella kaikki olisi ihan ok.

      Poista
    2. Lääkärini kertoi tapauksesta, jossa normaali verikokeissa ei löytynyt mitään hälyttävää ja potilas oli hänelle tullessaan diagnosoitu masentuneeksi. Tarkempi tutkimus osoitti, että hänellä oli borrelioosi. Itselleni tuputettiin puolikuntoisuuteen 1.5 -vuotta lääkettä "koita levätä kyllä se siitä ohi menee", kunnes pääsin nykyiselle lääkärilleni ja löydöksenä kroonistunut infektio joka "tukki" solujen normaalin toiminnan. Sain eu -reseptin ja tilasin saksasta lääkkeet kun suomesta ei löydy yhtä hyvin soluseinättömille bakteereille(mm. Mykoplasma) tepsivää antibioottia. Lepoa, lepoa, lepoa? Ei missään nimessä, terve ihminen tarvitsee niin fyysistä kuin psyykkistä rasitusta pysyäkseen terveenä.

      Poista
    3. Onhan toi kyllä ihan p*rseestä jos diagnosoidaan aivan väärin ja sitten lääkitään väärää asiaa. Oon kuullut kyllä juttuja, että ehkä vähän liian helposti tupataan niitä masennuslääkkeitä, kun voisi vähän enemmänkin tutkia että onko niille ihan todellisuudessa sitten tarvetta.

      Itse en kyllä usko, että tämä johtuu mistään tuon tyylisestä. Tai ties vaikka johtuisikin, mutta tässä vaiheessa kyllä itse tarvitsen juuri sitä lepoa ja etäisyyttä ainakin siihen urheiluun. Masennuslääkkeitä, enkä mitään muitakaan lääkkeitä, kyllä ole tällä hetkellä hakemassa. Apua kylläkin, mutta se tulee sitten muulta suunnalta.

      Poista
  49. Luin tämän tekstin viikon sisällä nyt jo toisen kerran ja yhä se pistää paljon ajatuksia pyörimään. Olen harrastanut omaa kilpalajiani nyt noin 8 vuoden ajan, joista viimeiset 2-2,5v vähemmän aktiivisesti monien syiden takia. Olin parhaana aikanani lajissani todella hyvä ja pärjäsin kunnallisella tasolla sekä Suomen nuorten tasolla oikein hyvin. Mutta sitten alkoi fysiikka pettää, stressi ja univaikeudet veivät olon todella huonoksi.

    Lopulta kisoista katosi fiilis. Harjoitteluun ei ollut enää paikkakunnan vaihdoksen jälkeen liiemmin rahaa, eikä se vähäinenkään harjoittelu onnistunut, kun oli aina kroppa rikki. Kisaaminen ilman kunnollista harjoittelua oli täynnä umpisurkeaa suorittamista ja kisojen aikanakin meinasi henkisesti romahtaa. Olin vajonnut huippusuorittamisesta surkeuteen, eikä kannustusta pahemmin enää mistään tullut.

    Edellisistä kisoistani on jo kohta vuosi. Fyysinen ja henkinen kunto on nykyään vielä tuota aikaa huonommalla tasolla. Mutta minut pitää järjissäni se ajatus että kun vain saan kaiken kuntoon, pääsen vielä kisaamaan ja varmasti huippuaikojeni tasolle. Todella paljon tsemppiä sinulle jokaiseen päivään ja ihan siihen tavalliseenkin arkeen. Kun olet itse ehjä, voi suorituksesi radallakin olla sitä. Toivottavasti unelmasi vielä toteutuvat.

    - M -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä ei ehkä itsekään ihan ole tajunut kuinka suuressa osassa se psyyke ja pää on urheilussa ja etenkin siellä kisoissa. Kyllä se. että se oma pää on kunnossa, on melkeinpä kaiken A ja O. Miten sitä jaksaa kisoissa mitään jos ei jaksa arjessakaan tai niissä treeneissä?

      Tuo "Olin vajonnut huippusuorittamisesta surkeuteen, eikä kannustusta pahemmin enää mistään tullut." on niin totta. Eihän millään muulla kuin niillä onnistujilla ja voittajilla ole väliä? Harva tajuaa, että se kisojen kakkonen, kolmonen tai viimeiseksi tullut saattaa panostaa ja treenata ihan yhtä paljon kuin se ykkönenkin.

      Kun sinullakin on tuollaiset fiilikset olleet, niin aivan varmasti, kun saat sen oman olon kuntoon, niin se urheilukin alkaa kulkemaan. Kyllä se mieli ja kroppa melkoisessa yhteydessä ovat. Lisäksi olen itse todistanut todella useasti sitä, että isomman loukkaantumisen jälkeen (kun ollaan treenamatta useita viikkoja tai kuukausia) monella urheilijalla tulokset paranevat huomattavasti kun pääsee takaisin radalle. Johtuneeko siitä, että liian usein kuitenkin treenataan liikaa ja/tai väsyneenä. Joskus se pakkolepo, vaikka siinä hetkessä sitä ei todellakaan usko, on ihan hyvää kropalle. En tiedä meneekö tässä tapauksessa se samalla tavalla, mutta mieluummin otan nyt hetken taukoa ja yritän uudelleen kuin että olisin pakottanut itseni jatkamaan, hajottanut lopullisesti pääni ja sanonut kilparadoille hyvästi iäksi.

      Kiitos paljon kauniista sanoista ja paljon tsemppiä sullekin! Toivottavasti pääset siihen omaan vanhaan huippuusi ja vähän sen ylikin.

      Poista
    2. Kiitos todella hyvästä vastauksesta :) Niinpä, omassa lajissani tuppasi ja tuppaa edelleenkin olemaan niin, että tietyn tason huippu ja suorittaminen on suht samaa tasoa, mutta erot ratkeavat täysin henkisellä puolella ja muutoskyvyn kautta. Niinhän missä tahansa huippu-urheilussa henkinen paremmuus on suurimpia avaimia voittoon. Kuten myös henkinen palautuminen tappioiden jälkeen.

      Perhe minua tuki huonolla ja hetkellä, mutta urheiluyhteisöni osasi olla ilkeä. Olin ollut se, ketä kukaan ei halunnut vastaansa, koska voitin lähes aina. Kun vajosin tuosta itsevarmuuden huipusta ja suorittamisesta tilanteeseen, jossa olin mieluinen vastus koska "häviän kuitenkin", tajusin, että on aika ottaa tauko lajista - totaalisesti.

      En pystynyt enää siihen. Ja kuten itsekin varmaan olet huomannut, että kun rakkaimmasta asiasta tulee asia, joka alkaa vain itkettää ja ahdistaa, ei pysy kasassa. Halu kisaamaan on kova, mittaamaan tasoa muiden kanssa, mutta tietää, ettei siihen kykene. Se on musertavaa. Tällä hetkellä kävin ensimmäisen kerran treenaamassa 9 kuukauden tauon jälkeen ja tuntui ihan hyvältä. Ehkä kaikki tästä pikkuhiljaa taas :)

      Seuraan tilanteesi kehittymistä säännöllisesti ja olen hengessä mukana. Toivotaan, että saat tehtyä henkisestä ja fyysisestä vahvuudestasi itsellesi sellaisen voimavaran, että pystyt saavuttamaan kovat tavoitteesi!

      - M -

      Poista
    3. Toi on kyllä varmasti hirveetä, kun putoo sieltä hyvästä suorittamisesta aivan jollekin muulle tasolle. Kyllä siinä aina on sellanen opettelun hetki jos on tottunu voittaan ja sitten ei mistään tuukkaan mitään. Toisaalta niissä kohdissa, ainakin ite, oon oppinut tosi paljon. Etenkin treeneissä menin jossain kohtaa siitä hyvästä sinne hitaimpien vauhtien vetäjäks. Siinä saikin sitten kaisailla itteensä ja miettiä, että nyt omaan tahtiin, muut tekee mitä tekee. Tosin kisoissa itelle ei niinkään oo koskaan tullut mitään järkyttävää tason putoomista, vaan oon junnannu nyt useemman vuoden enemmän tai vähemmän paikallani.

      Toisaalta kyllä jos se kenttä ja kisat siellä takaraivossa on, niin varmasti sinne vielä jossain kohtaa tiensä raivaa. Hätiköidä ei kannata, siitä ei tuu mitään oli kyse melkeinpä mistä vaan. Omaa tahtia, omaa kroppaa kuunnellen ja jättää ne muiden huutelut taustahölinäks. Kyllä se varmasti vielä sieltä :)

      Jep, kyllä mä ainakin uskon, että näiden selättämisen jälkeen on vielä vähän vahvempi ja fiksumpi urheilija :)

      Poista
  50. Moi, kaikille ihmisille tulee tuollaisia aikoja elämässä oli urheilija tai ei ja se on aivan tavallista ja kuuluu tähän elämään niin ikävää kun se onkin. Se menee ohi kyllä mutta varmasti kohtaat näitä vaikeita jaksoja elämässä useampiakin niinkuin moni muukin ihminen. Kovin kova haloo aiheesta jota kohtaa ja josta kirjoittaa moni muukin mutta niiden muiden kirjoituksia aiheesta ei huomata koska ei ole julkisia ihmisiä.

    VastaaPoista
  51. Olen samaa mieltä, kyllä nämä fiilikset kovin monilla ovat varmasti tuttuja. Kyllä niitä synkempiä hetkiä tulee kaikille. Itse tahdoin kirjoittaa tämän osittain siksi, koska ainakin kilpaurheilupiireissä, näistä ei juuri puhuta. Tai en itse ainakaan tällaiseen ole törmännyt Suomessa. Aina on asiat hyvin tai korkeintaan fiilikset sivuutetaan sanomalla "kyllä se tästä". En tahtonut esittää ja tehdä sitä omaa Kaikki on hyvin -kulissia. Kyllä urheilijoillakin näitä fiiliksiä on, mutta harvoin niistä kerrotaan suljettujen ovien ulkopuolelle. Itse tahdoin tehdä poikkeuksen.

    VastaaPoista
  52. Minäkin ymmärrän. Liian hyvin.

    VastaaPoista
  53. "En tahtonut esittää ja tehdä sitä omaa Kaikki on hyvin -kulissia. Kyllä urheilijoillakin näitä fiiliksiä on, mutta harvoin niistä kerrotaan suljettujen ovien ulkopuolelle. Itse tahdoin tehdä poikkeuksen"

    Kovin teet itsestäsi kovan sankarin ja todella ison numeron siitä että sinulla on huonompi jakso elämässä. Sinulla ei ole paljoa tainnut elämässä raskaita jaksoja olla kun nostat itsesi niin esiin heti kun on huonompi jakso. Se on elämää vaan ei mitään sen tramaattisempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EIkös tässä kirjoitettu omaan blogiin suoraan omista tuntemuksista? Millä tasolla se on itsestään numeron tekemistä? Ne jotka lukee tätä blogia varmaan haluaa kuulla tällaisia asioita. Miksi se on sen suurempaa itsestään numeron tekemistä jos kertoo huonosta jaksosta kuin jos kirjoittaa aina vain hyvän jakson tullen? Yleensä näistä tuntemuksista uskalletaan puhua vasta kuukausia/vuosia sen vaiheen jälkeen, ja just sen takia tämä on yks rohkein teksti mitä olen lukenut. Koska se tapahtuu nyt, eikä sitä ole muokattu jälkikäteen kasvukertomukseksi jonka voi hymyillen kertoa sitten MeNaisissa. Ja miten niin se on "vaan elämää"? Mitä muuta maailmassa on kuin vaan elämää? Mikään ei ole dramaattisempaa kuin elämä, varsinkaan henkilökohtaisella tasolla. Lisäksi haluaisin kyllä tietää tämän kommentoijan motiivit ja meriitit kun toisen huonon olon ja siitä julkisesti kertomisen (mikä urheilumaailmassa on oikeasti enemmän kuin harvinaista) pystyy noin kevyesti lyttäämään. Voihan olla että olet myös julkisuuden henkilö tai urheilija jonka paineista ns. "tavallisilla" ihmisillä ei oikeasti ole kovin relevanttia kokemusta. Mutta mikäli et ole, niin aika ala-arvoinen kommentti...

      Poista
    2. Mulla oli ylempään kommenttiin hyvinkin naseva ja värikäs vastaus suunniteltuna, muun muassa mun lapsuuden trategioista, jotka siis ylivoimaisesti pahimpana koostuivat kauhuskenaariosta, missä en saanutkaan sitä platinoitua S Mersua synttärilahjaksi vaan pihalla odottikin Audi A6. 18-vuotias saa audin, siis vaan audin?! Eihän sellaista osaa edes kuvitella, millainen painolasti ja pettymys se. SIIS SAIN PELKÄN AUDIN!!?? Olin murtunut viikoja.. en päässyt sängystä ylös. Siis miten jotain näin kamalaa voikaan edes tapahtua kenekään elämässä? Nyt kuitenkin olen jo koettelemuksista vahvempana oppinut olemaan tuon Audini kanssa ja elämä on alkanut voittamaan nuo synkät teini-iän vuodet. Vanhempienkin kanssa välit ovat paremmat. Vuosien mykkäkoulun jälkeen olen jo käynyt kotona kahvillakin, tosin vaikeaahan se on ollut.

      Jep jotain tuon suuntaista piti vastata. Sitten kuitekin tulin siihen tulokseen, että jos auttaa tahdon niin ehdottomasti tuo sun tietokone ongelma on saatava kuntoon. Selkeesti siellä on joku paha virus, koska ei kai kukaan ihminen ole niin hullu, että lukee vapaaehtoisesti toisten ihmisten kirjoituksia, jotka ottavat päähän, puhumattakaan siitä v*tutuksesta jonka se kirjoittaja aiheuttaa. Siispä suosittelen lämpimästi ottamaan Tamico Oy:hyn yhteyttä Heillä on tietokoneiden ja nettien kanssa sellaista osaamista, että varmasti saavat tuon sinunkin koneesi kuntoon, jonka jälkeen täällä minun sivuillani ei ole enää pakko käydä lukemassa näitä tekstejä :)

      Poista
    3. Pahoittelut muutamasta typosta. Kädet tärisi vaan kirjoittaessa niin kovaa, koska itkin samalla hysteerisesti, kun mietin tuota lapsuuden traumaani.

      Poista
  54. Ymmärrän sua kyllä täysin. Itellä meni musiikillinen harrastus ihan yli. Laulussa piti olla koko ajan parempi ja parempi ja aina piti pystyä kaikkiin suorituksiin, koska olen laulaja. Lopulta tuli seinä vastaan ja koulustressinkin siivittämänä sairastuin paniikkihäiriöön, minkä kautta opin olemaan armollisempi itselleni ja antamaan enemmän ittelleni aikaa enemmän vaan olla. Tosi kiva, että tuot asian esille, mikä on varmasti tosi yleinen. Tsemppiä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hurja homma, toivottavasti helpottanut jo tuo tilanteesi. Itselleni ei onneksi paniikkikohtauksia ole tullut, enemmänkin ahdistusta, mutta niidenkin yli kyllä pääsee kun hetken rauhottuu ja järkeilee tilanteessa (tai ainakin yritän järkeillä). Kiitos kovasti tsempistä ja sitä samaa sinullekin :)

      Poista
  55. Älyttömän hyvä postaus tai siis hienoa että tuot negatiiviset fiilikset esiin. Aiempia keskusteluviestejä lukematta mun on vaan pakko heittää tämmönen mielipide kehiin: entä jos meitä ihmisiä ei oo luotu tämmöseen hulluun suorittamiseen mihin läntinen individualistinen yhteiskunta usein meidät ajaa? Etelä-Amerikan intiaanivaltioiden yhteiskuntafilosofiaa opiskelleena oon löytänyt jotain hienoa. Suurin osa intiaaneista ei pidä työntekoa juuri minään, ja vaikka elävät omavaraistaloudessa (siis täysin luonnon armoilla) niin 3 tunnin työnteolla päivässä saavat tarpeensa täytettyä. Ja ylijäämällä ei tehdä mitään kun ei juuri ole tarvetta hamstrata tai kerätä minkäänlaista henkilökohtaista omaisuutta. Lopun päivästä intiaanit omistavat huvituksille, joutenololle ja perheen kanssa oleskelulle. Mites täällä meillä? Varmaankin 8 h töitä, 1 h kotitöitä yms muita hommia, 2 h tv:n/tietokoneen tuijottelua ja sitten nukkumaan (pahoittelut yleistyksestä, ei tietenkään kaikkien tilanne). Muuan yhteiskuntatieteilija (hyvin asiantuntevaa kun en nimeä edes muista) ennusti myös 1900-luvun alussa että tälläisella teollisuuden kehityksellä saavutetaan sadan vuoden kuluttua (eli juurikin nykyään) 15 tuntinen työviikko kun koneet korvaavat ihmiset. Eipä ole näkynyt, tuntuu että tahti vaan kiihtyy. Myöskään juuri teollistumisen alkuvaiheissa 8-tuntiseen työpäivään siirryttäessä ylempään luokkaan kuuluvat miehet eivät suostuneet työntekoon sillä pitivät sitä vain uutena muotona orjuudelle.

    Mä oisin kyllä ihan valmis muuttamaan intiaanien pariin tuohon kulttuuriin missä joutenolo on suurin hyve. T. Itsekin suorittamisella itsensä uupumuksen partaalle ajanut.

    VastaaPoista
  56. Kiitos! Kyllä tuossakin pointtia on. Sitä pitää tehdä asioita, mitkä tekevät onnelliseksi. Unelma tilanteessa työ voi olla sellainen, mutta rajansa niillä ihanillakin jutuilla on. Kyllä urheilukin on niin kauan mielettömän ihanaa, kun kaikki sujuu. Paineet ja odotukset yhdistettynä epäonnistumisiin ovat myrkkyä.

    Onhan tämä maailma menossa hieman nurinkuriseksi. Länsimaistuneissa maissa on eniten masentuneita ihmisiä. Mitä paremmin asiat paperilla ovat, sitä huonommin kansa voi. Luin joskus tutkimusta, missä maailman onnelisimmiksi ihmisiksi saatiin afrikkalaiset heimot yms. Ei se tavara, työ, menestyminen ja "kaikki muu" välttämättä ole avain onneen. Jutussa (muistaakseni) spekuloitiin, että mitä vähemmän on, sitä enemmän osaa arvostaa kaikkea pientä ja olla niistä arjen asioista onnellinen.

    Toisaalta itse olen kyllä kaukana onnellisesta jos vain olen jouten. Olen tekevää tyyppiä ja tarvitsen hommia ja projekteja aina väliin. Toki näissäkin täytyy olla tasapaino. Kyllä sitä aina silloin tällöin on mukava vain makoilla, mutta pidemmän päälle (noin 3 tunnin jälkeen) ei enää pysty. Jokaisen pitäisi löytää ne omat jutut, mitkä tekevät onnelliseksi ja pitää koko paletti tasapainossa.

    VastaaPoista
  57. Moikka

    Silmiini särähti seuraava teksti : Hän treenasi järjettömän kovaa, opiskeli samalla, oli ruoan suhteen armottoman tiukka itselleen ja lisäksi absolutisti. Silti tulokset eivät kehittyneet. Silloin kun tulokset eivät kehity ja kaikki tehdään MUKA hyvin niin ollaan metsässä ja syvällä.Eli jokin tai kaikki tehdään päin seiniä,on vaan fakta.Siksi suomalaiset eivät maailmalla pärjää. t.sivusta seuraava

    VastaaPoista